top of page
  • Foto van schrijverLeontien van der Linden-Wapenaar

Hoe pas jij je aan je omgeving aan?

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

In hoeverre pas jij je aan je omgeving aan? En kan je jezelf écht inleven in de situatie van een ander? In het verleden was ik geneigd om dingen aan te pakken zoals ik dat was gewend. Methoden die mij zijn aangeleerd of vanuit succesvolle ervaringen uit het verleden. En ik zie het veel om mij heen. Adviseurs die denken… "We doen ‘ons trucje’ en bedanken de opdrachtgever voor de mooie tijd."


In mijn rol als adviseur heb ik geleerd dat je niet altijd kan handelen vanuit ervaringen uit het verleden. Elke organisatie en elke situatie is uniek. Zoals leadership expert Simon Sinek het mooi zegt: “You have to be careful what you think you know”.


Vanuit mijn studie sociale wetenschappen maakte ik kennis met het adviesvak. Een rugzak vol goedbedoelde tips en tricks. Brainstormsessies, ‘Structureer en notuleer’, allemaal methodes om projecten in goede banen te leiden. Ondanks mijn goede intenties bleken deze niet altijd tot het gewenste resultaat te leiden. Dat vond ik interessant en triggerde mij om op zoek te gaan naar (voor mij) nieuwe manieren om complexe veranderingen in organisaties te bewerkstelligen.


Vanuit BONVUE krijg ik de ruimte om mij te ontwikkelen en ben ik op onderzoek uit gegaan. Op welke manier leren mensen en interpreteren zij verandering in hun vertrouwde omgeving? Ik begon mijn zoektocht bij mezelf.

Volgens de Amerikaanse leerpsycholoog David Kolb is leren op te vatten als een proces dat uiteindelijk leidt tot een duurzame gedragsverandering. Deze gedragsverandering bereik je door een proces cyclisch te doorlopen, maar de volgorde van dit proces is voor iedereen anders. Zo werkt voor mij leren door te doen heel goed, terwijl een ander graag eerst een plan schrijft. Dit inzicht heb ik direct kunnen toepassen in mijn huidige opdracht. Op het moment dat ik het gevoel had vast te lopen, kon ik mij veel beter verplaatsen in de natuurlijke leerstijl van een ander en daarop inspelen. Daarin is gebleken dat stijlen die verder van mijn natuurlijke leerstijl afstaan juist heel goed kunnen werken voor een ander.


Deze zelfreflectie vind ik heel belangrijk in mijn werk. Door kritisch te blijven op mijn eigen functioneren, ben ik in staat anderen verder te helpen. Op deze manier kan ik mijn huidige en toekomstige opdrachtgevers nog beter van dienst zijn.

In hoeverre ben jij in staat om op jezelf te reflecteren en van een afstand te kunnen kijken naar je eigen handelen?


Comments


bottom of page